5 Tips til at komme i gang med Inkscape
Inkscape er et prisvindende gratis vektordesignprogram, der kan bruges til alle typer designprojekter. Her er 5 hurtige tips, der gør det nemt at komme i gang med Inkscape.
1. Kør Inkscape i 'mørk' - hurtigt setup
En af de største problemer ved de tidligere versioner af Inkscape var brugergrænsefladen. Lad os være ærlige – det så forfærdeligt ud! Den hvide baggrund, de små flerfarvede ikoner og et væld af værktøjslinjer, var alt i alt skræmmende for mange brugere. I den nyeste version af Inkscape får du en chance for, at tilpasse grænsefladen og gøre den meget mere brugervenlig.
Når du åbner Inkscape for første gang, vises dialogboksen ‘Quick Setup’. Her kan du træffe nogle grundlæggende valg om brugergrænsefladen, der kan være yderst hjælpsomme. Vi anbefaler meget, at køre Inkscape i mørk tilstand og bruge “Grayscale”-udseendet (se ovenstående billede for reference). Det vil få Inkscapes grænseflade til at fremstå meget mere behagligt for øjnene og næsten ligne et Adobe-program. Værktøjsikonerne vil være tydeligere i gråtoner end de ‘standard’ flerfarvede ikoner, og mængden af værktøjslinjer vil ikke være helt så skræmmende, hvilket bringer os til tip nummer 2…
Pro tip: Selvom Inkscape er tilgængeligt på de fleste sprog, anbefaler vi at installere Inkscape på engelsk. De fleste online selvstudier (inklusive denne) vil referere til navnene på værktøjer og menuer på engelsk, så det er en god idé at komme i gang uden, at skulle oversætte alt.
2. Skjul Unødvendige Menuer og Værktøjslinjer
Når du første gang åbner Inkscape og opretter dit første dokument, vil du bemærke, at Inkscape stadig har utroligt mange værktøjslinjer, der gør grænsefladen forvirrende, hvis ikke overvældende. Nye brugere behøver egentlig kun at have 3 værktøjslinjer åbne:
- ‘Toolbox’ – alle de primære markerings-, tegne- og formværktøjer vises i værktøjskassen i venstre side af skærmen.
- ‘Tool Controls Bar’ – Hvert værktøj har specielle funktioner, der vises i denne værktøjslinje øverst på skærmen lige under hovedmenuen.
- ‘Scrollbars’ – den mest grundlæggende del af navigation er at rulle op og ned eller til venstre og højre.
For at lukke resten af værktøjslinjerne (eller åbne dem igen senere, når du har brug for dem), skal du gå til topmenuen og vælge ‘View>Show/Hide>’ og fjerne markeringen af de værktøjslinjer, som du ikke har brug for. Det er det. Med en meget mere overskuelig og forenklet brugerflade kan du meget nemmere fokusere på at designe og være kreativ. Når du har oprettet din grænseflade, vil du være i stand til at navigere i den mere effektivt, hvilket bringer os til tip nummer 3…
3. Lidt om Navigationsgenveje
Når du har styr på brugergrænsefladen, er næste trin at lære om, hvordan du hurtigt navigerer gennem arbejdsområdet (workspace). For at få mest muligt ud af navigationen, skal du helst bruge en mus. Kort og godt, det handler om at benytte ‘scroll’ funktionen på din mus. Når du scroller på din mus, flyttes den lodrette rullebjælke op og ned, og holder du SKIFT (SHIFT) nede så ruller fra venstre mod højre. Hvis du holder CTRL nede, zoomer du ind og ud. Se videoen ovenfor for en hurtig demonstration, eller se tabellen nedenfor for navigationsgenvejene.
Mouse Wheel Shortcuts | |
---|---|
Scroll Up / Down | Mouse wheel up / down |
Scroll Left / Right | SHIFT + Mouse wheel up / down |
Zoom In / Out | CTRL + Mouse wheel up / down |
Pro tip: Husk, at hvis du farer vild i arbejdsområdet, kan du altid trykke på knappen "5" på dit tastatur for at centrere dit dokument igen.
4. Kombiner 'Objects' og 'Paths' ved at bruge 'Path' Funktionen
Nu hvor du har kontrol over Inkscape-arbejdsområdet (workspace) og ved, hvordan du navigerer i det, så skal vi kigge lidt på de vigtigste kreative værktøjer og funktioner. Helt grundlæggende vil alt, hvad du opretter i Inkscape, enten være et ‘Object’ eller en ‘Path’. Lige meget hvad du designer, eller hvilken arbejdsgang du bruger, så vil du højst sandsynligt skulle bruge både ‘Objects’ og ‘Paths’, det er derfor vigtigt, at forstå forskellen mellem dem.
Objects vs. Paths
Når du bruger formværktøjer – f.eks. ‘Rectangle’ eller ‘Polygon,’ disse værktøjer skaber objekter, som har redigerbare matematiske egenskaber. Kort og godt, du kan redigere ‘Objects’ ved at redigere matematikken – som fx ved at tilføje punkter og skabe en stjerne, eller tilføje sider til polygoner. På samme måde opretter tekstværktøjet ‘Objects’, der bevarer tekstredigerbarhed. Når du skriver tekst i Inkscape, så kan du vende tilbage og redigere teksten og skrifttypen og så videre. ‘Objects’ kan grupperes sammen, men de kan ikke kombineres til mere komplekse objekter. For at gøre det, skal du konvertere dem til stier.
Paths på den anden side er en fri form vektorer, uden foruddefinerede egenskaber. De kan være åbne eller lukkede former og væsentligt mere fleksible end ‘Objects’. Du kan tegne ‘Paths’ direkte med ‘Bezier’ – værktøjet eller ‘Freehand’ – linjeværktøjet. Du kan også tegne geometriske objekter og derefter konvertere dem til ‘paths’. Hvis du vil kombinere flere elementer i dit design for at skabe mere komplicerede (selv ekstremt komplekse) stier, er det afgørende.
Se videoen ovenfor for et konkret eksempel på hvordan du kombinerer ‘Paths’
Benyt nedenstående diagram for at forstå de forskellige funktioner du kan benytte når du arbejder med ‘Paths’.
Path Functions
Pro tip: Konverter 'Objects' til 'Paths' via hovedmenuen - "Path > Object to path."
5. Tegn og rediger vektorer med 'Bezier' og 'Node' værktøj
At kunne designe i vektorformat, især til projekter på et makerspace som TekX, skal du kunne oprette og redigere ‘Paths’. Det er nemt at skabe cirkler og rektangler (og endda stjerner eller polygoner) ved hjælp af de respektive værktøjer, men det er kun begyndelsen. For virkelig at styrke dine Inkscape færdigheder, er der to vigtige værktøjer, du absolut skal blive god til at bruge nemlig – ‘Bezier’ -værktøjet og ‘Node’ – værktøjet.
Lær at Bruge 'Bezier' værktøjet (Pen værktøjet)
‘ Bezier’ – værktøjet fungerer næsten som ‘Pen’ værktøjet i Adobe Illustrator – det giver dig nemlig mulighed for, at skabe vektorformer ved at skabe ‘noder’ (ankerpunkter) og justere kurven på linjen mellem disse punkter.
Se følgende video om Bezier værktøjet for at bedre kunne forstå, hvordan det virker. Når du først har fået styr på ‘Bezier’ – værktøjet, vil du naturligvis også gerne bruge ‘Node’ – værktøjet til at redigere dine stier, efter du har tegnet dem.
Lær at bruge 'Node' værktøjet
‘Node’ – værktøjet giver dig mulighed for at redigere og manipulere ‘Paths’ ved at justere noderne (ankerpunkterne) og håndtagene eller ved at klikke og trække direkte på ‘Paths’ for at ændre deres form. Hvis du er vant til Adobe Illustrator, fungerer ‘Node’ – værktøjet meget ligesom ‘Direct Selection’ – værktøjet.
‘Node’ – værktøjet er vigtigt, for at kombinere to eller flere individuelle stier for at danne nye former. I værktøjslinjen kan du finde flere nyttige funktioner til at arbejde med ‘noderne’ (ankerpunkterne) på stier.
Afrunding
Uanset om du er en professionel designer eller nybegynder, så er Inkscape et nyttigt program at lære. Uanset om du vil lave plakater til et klasseværelse, designe puslespilsbrikker på en laserskærer eller skabe professionel grafik til video. Så er det, at kunne designe i vektorformat noget af det vigtigste, at kunne for at lave kreative produktioner. Hvis vi ser bort fra det professionelle betalingsprogram: Adobe Illustrator, så er Inkscape klart det bedste program på markedet – fik vi nævnt, at det er helt GRATIS?
Inkscape er så godt et program at vi, ud over denne vejledning også har lavet en række videoer med flere tutorials, der viser, hvordan du virkelig kommer i gang i Inkscape. Se alle videoerne her på vores Inkscape side, eller se videorne på vores YouTube Playliste.
Held og lykke og lad kreativiteten flyde!