10 gode råd til udeundervisning

(inspiration fra Skoletjenesten Pederstrup, Ballerup)

1

Der skal helst være roligt omkring jer. Find et sted der er roligt. Meget kan tage elevernes opmærksomhed og forstyrre: Hunde der luftes, larmende lastbiler, supermarkeder, smådyr, pinde og flotte sten. Accepter at et par elever har fingrene i jorden eller kigger på skyerne – det er ikke sikkert, de er vant til at have tid og plads til det.

2

Vælg et godt sted – med god plads Når du skal vælge dit sted, så husk at blæst, kulde, varme, regn, kraftig sol og underlaget har stor betydning for elevernes koncentration. Undgå blæst og direkte sol. Sæt evt. en presenning op for at give ly og skygge. Det kan også hjælpe med at skabe et rum omkring jer, hvis I f.eks. skal arbejde på boldbane. Og så SKAL der være god plads til jer alle sammen, så vi ikke spreder smitten!

3

Mere afveksling og flere pauser. Skift hyppigt mellem stillesiddende opgaver og bevægelse. April og maj kan være kold og blæsende. Og fordi der er mere, der kan fjerne fokus, så er det en god idé at være klar på mange ændringer og skift.

4

Udnyt stedet. Benyt jer af de fysiske rammer, når I skal lave aktiviteter. F.eks. til undersøgelser af stedet eller gruppearbejde under hver sit træ. På de mindste klassetrin er det oplagt at lade matematik og sprog være centrum for en undersøgelse af jeres nye læringsrum.

5

”Den døde mus-pædagogik”. Uforudsete hændelser er muligheder! Uderum forærer os samtaler og oplevelser, som vi ikke ellers får – og som vi ikke kan komme udenom. Eksemplet med den døde mus består i, at eleverne vil være optaget af det døde dyr. Og før I kan komme videre med det planlagte, så må I få talt ud om den døde mus. Musen var ikke planlagt, men en oplagt mulighed.

6

Materialer til udeundervisning. Der er ingen tavle eller smartboard. Wi-fi til iPads kan være fraværende. Brug evt. skriveunderlag og siddeunderlag til eleverne.

7

Toiletter og hygiejne. Undersøg på forhånd, hvor der er adgang til toilet og håndvask. Hvis I tager længere væk fra skolen, kan det være en fordel, at medbringe: Toiletpapir, vand til håndvask og håndsæbe eller håndsprit. Køb et par store vanddunke eller plastikflasker med kildevand til håndvask – og ha’ rigeligt med!

8

Madpakkerne skal være solide. Appetitten stiger i takt med mængden af frisk luft. Hold eventuelt flere små spisepauser for at holde energiniveauet i balance.

9

Der findes dårligt vejr og dårlig påklædning. Ha’ tøj på til vejret! HA’ – TØJ – PÅ – TIL – VEJRET! Det kan ikke siges nok – det kan være altafgørende for, om jeres undervisning lykkes.

10

Gå ind, hvis det styrtregner. Selv den mest optimistiske skoletjenesteformidler har prøvet det: Det er umuligt at lave noget fornuftigt i styrtende regnvejr. Med mindre I arbejder med nedbør… I må finde ud af at være på skolen efter bedste evner: Hold afstand, host i ærmet og vask hænder!